Intră în cont Cont nou

Cum și când să vorbim despre război și conflicte cu copiii

Ramona Coleașă

Pe măsură ce ostilitățile din Ucraina se intensifică, copiii pot vedea și auzi lucruri despre criză la știri, în grupurile de prieteni, în media sau chiar în familie, ceea ce duce la sentimente de incertitudine, anxietate și teamă, pe care părinții, cadrele didactice și îngrijitorii trebuie să le abordeze corespunzător.

Ane Lemche, psiholog și consilier Salvați Copiii, a declarat că este posibil ca foarte mulți copii din întreaga lume să nu înțeleagă pe deplin ce se întâmplă în Ucraina și să aibă întrebări cu privire la imaginile, poveștile și conversațiile la care sunt expuși.   

Cercetări anterioare ale Save the Children în conflicte precum cele din Irak și Siria au dezvăluit mărturii sfâșietoare ale unor copii îngroziți de bombardamente și lovituri aeriene, neliniștiți în legătură cu viitorul și faptul că nu pot merge la școală. Majoritatea copiilor au prezentat semne de suferință emoțională severă. 

Iată 8 pași pentru a ajuta copiii să înțeleagă acest fenomen:

  1. Află ce știe deja copilul despre acest eveniment

Nemours Children’s Health ne îndeamnă să întrebăm copilul dacă vorbesc prietenii sau colegii despre acest lucru sau chiar dacă au abordat la școală sau în familie acest subiect. Este important să pornești discuția de la ce cunoaște până în acest moment copilul, pentru a-i explica și confirma anumite informații.

2. Fă-ți timp și ascultă-l atunci când copilul tău vrea să vorbească

Oferiți copiilor spațiul necesar pentru a vă spune ce știu, ce simt și pentru a vă pune întrebări. Este posibil ca ei să își fi format o imagine complet diferită de cea pe care v-ați format-o dumneavoastră. Luați-vă timp pentru a asculta ce cred ei și ce au văzut sau auzit din alte surse.

3. Adaptați conversația în funcție de vârsta și trăsăturile micuțului  

Țineți cont de vârsta copilului atunci când abordați conversația cu el. Este posibil ca ei să nu înțeleagă ce înseamnă un conflict sau un război și să aibă nevoie de o explicație adecvată vârstei. Aveți grijă să nu explicați prea mult situația sau să intrați în prea multe detalii, deoarece acest lucru îi poate face pe copii să devină anxioși. Copiii mai mici pot fi mulțumiți doar înțelegând că uneori țările se luptă, în timp ce copiii mai mari au mai multe șanse să înțeleagă ce înseamnă războiul, dar ar putea totuși să beneficieze de o discuție cu dumneavoastră despre situație. De fapt, copiii cu vârste mai mari pot fi adesea mai îngrijorați de discuțiile despre război, deoarece tind să înțeleagă pericolele mai bine decât copiii cu o vârstă fragedă. 

4. Validează-i sentimentele

Este important ca cei mici se simtă susținuți în timp ce poartă o conversație. Ei nu trebuie să se simtă judecați sau să li se respingă îngrijorările. Atunci când copiii au șansa de a avea o conversație deschisă și sinceră despre lucrurile care îi supără, aceasta poate crea un sentiment de ușurare și siguranță. 

5. Explică-i că adulții din întreaga lume depun eforturi pentru a rezolva această problemă 

Vorbește-i copilului despre faptul că există mulți profesioniști care au grijă de ceilalți și muncesc din greu în această perioadă: de la conducătorii statelor, la personalul militar, medicii și poliția. Întreaga populație încearcă să ajute oamenii aflați în situații provocatoare prin a oferi cazare, hrană și alte lucruri.

6. Reamintiți-le copiilor că nu stă în puterea lor să rezolve această situație 

Ei nu ar trebui să se simtă vinovați pentru că se joacă, își văd prietenii și fac lucrurile care îi fac fericiți. Rămâneți calmi atunci când abordați conversația. Copiii vor copia adesea reacțiile adulților din jur – dacă sunteți neliniștit în legătură cu situația, sunt șanse ca și copilul dumneavoastră să fie neliniștit sau să dezvolte o stare de anxietate. 

7. Încearcă să eviți stereotipurile

Ajută la diminuarea sau prevenirea prejudecăților care pot apărea în legătură cu alte naționalități sau state, prin a evita repulsia, cuvintele și sentimentele negative legate de aceștia.

8. Oferiți-le un exemplu practic de a ajuta

Sprijiniți copiii care vor să ajute. Copiii pot crea campanii de strângere de fonduri sau pot crea desene care să îndemne la pace. Puteți chiar împreună să realizați un pachet cu produse pentru refugiați și să-l duceți la un centru de colectare.

În final, monitorizați starea copiilor din jur, oferiți informații reale, încurajări și nu ezitați să apelați la ajutor de specialitate în cazul în care apar stări de anxietate intense în urma imaginilor pe care le-au văzut sau a informațiilor pe care le-au auzit.

Resurse

Save the Children. FIVE TIPS FROM A PSYCHOLOGIST AND CHILD COUNSELLOR https://www.savethechildren.org.uk/blogs/2022/how-to-talk-to-children-about-war.

KidsHealth. How to Talk to Your Child About the News

How to Talk to Your Child About the News (for Parents) – Nemours KidsHealth

Sursă foto: 123RF