Intră în cont Cont nou
Comunicat de presă

Finalizare Proiect „START în educație media”

București, 13.09.2023

Asociația Europeană a Profesioniștilor din Educație EDUMI anunță finalizarea proiectului „START în educație media”, finanțat prin programul Efectiv Civic, dezvoltat de FDSC – Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile în parteneriat cu RAF – Romanian American Foundation și cu sprijinul CJI – Centrul pentru Jurnalism Independent. 

Proiectul „START în educație media” s-a desfășurat în perioada 10 martie – 9 septembrie 2023 și a beneficiate de un buget de 113,696 lei.

Scopul proiectului „START în educație media” s-a axat pe dezvoltarea de competențe media pentru cel puțin 150 de elevi cu vârste cuprinse între 9 si 15 ani, prin creșterea capacității copiilor și adolescenților din grupul țintă de a interacționa într-un mod cât mai sigur și responsabil pe rețelele de socializare media, de a realiza deconstrucția mesajelor media și de a diferenția între fapte și opinii.

Obiectivele specifice ale proiectului au constat în:

O1 – Expunerea la conținuturi de educație media, printr-un program de formare dedicat, a cel puțin 150 de copii și adolescenți din grupul țintă, de la Școala Gimnazială Nr. 5 București.

O2 – Îmbunătățirea abilităților de educație media pentru cel puțin 70% din copiii și adolescenții care au beneficiat de programul de formare.

O3 – Formarea a cel puțin trei membri ai organizației în domeniul educației media, în vederea creșterii capacității organizației de a dezvolta pe termen mediu/lung intervenții și proiecte de media literacy.

Principala realizare în cadrul acestui proiect constă în contribuția substanțială la oferirea unei educații media de calitate pentru elevi. Prin eforturile noastre susținute, am reușit să îndrumăm 160 de elevi către o înțelegere profundă și conștientă a noțiunilor de educație media. Am furnizat resurse inovatoare, materiale educaționale interactive și ateliere practice, toate având ca scop cultivarea gândirii critice și analitice în abordarea informațiilor și conținuturilor media. Prin aceasta, nu doar că am pus bazele unei atitudini informate față de știri și conținuturile online, dar am și inspirat elevii să devină producători responsabili și etici ai conținutului digital și fizic. Astfel, prin furnizarea unei educații media solide și în pas cu vremurile, am contribuit semnificativ la pregătirea viitoarei generații pentru provocările și oportunitățile lumii digitale în continuă schimbare. Totodată, prin formarea celor 20 de ambasadori media, suntem bucuroși și încrezători că mesajele noastre vor merge mai departe și către alți tineri care nu au făcut parte din proiect.

Despre FDSC – Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile

Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC) este o organizație neguvernamentală, independentă, înființată în anul 1994, care promovează o societate civilă puternică și sustenabilă, ce contribuie la apărarea valorilor democratice prin sprijinirea actorilor societății civile, mobilizarea de resurse, încurajarea unui mediu favorabil și întărirea cooperării cu celelalte sectoare. 

Despre RAF – Romanian American Foundation

Romanian-American Foundation (RAF) a fost înființată în 2009. Misiunea RAF este să promoveze şi să consolideze condițiile necesare unei economii de piață sustenabile și unei societăți democratice, care să asigure accesul la oportunități pentru toate segmentele populației din România. Intervențiile RAF acoperă trei priorități strategice: economie rurală, tehnologie și inovație, implicare civică. Programele educaționale sunt o componentă transversală pe parcursul tuturor intervențiilor noastre, oferind elevilor acces la educație de calitate și contribuind la sustenabilitatea programelor.